onsdag 19 augusti 2009

Hur ska en pastor vara?

Som de allra flesta känner till går jag just nu en pastorsutbildning och förhoppningsvis kommer det mynna ut i att jag ganska snart arbetar som pastor på ett eller annat sätt. Därför är det intressant att reflektera över hur en kristen ledare ska vara och inte vara. Paulus skriver om det till sin medarbetare Titus:

"Församlingsledaren skall som en Guds förvaltare vara oförvitlig. Han skall inte vara självgod, inte häftig, inte missbruka vin, inte vara våldsam eller girig, utan gästfri, godhjärtad och förståndig, pålitlig, gudfruktig och behärskad". (Tit 1:7-8)

För det första kan det vara bra att fastställa hur en kristen ledare inte ska bete sig. Vid en närmare titt på grundtexten står det att han/hon inte ska vara arrogant eller fräck, inte lättirriterad eller ha ett häftigt temperament, inte missbruka alkohol, inte vara våldsam eller grälsjuk och inte vara girig eller pengakär. Det här målar en bild av en person som inte kan kontrollera sig själv och någon vars dagsform är helt beroende av yttre omständigheter. Paulus går så långt att han menar att en kristen ledare är en förvaltare och en representant för Gud själv. Därför menar han att ledaren måste återspegla något av Guds egen karaktär. Enligt den kristna Gudsbilden förändras inte Gud. Han är inte nyckfull eller opålitlig. Han är alltid god och trofast. Det är bevisat att när en kristen ledare gör något som är moraliskt klandervärt finns det stor risk att efterföljarnas Gudsbild skadas. Bara en sådan sak som att bli arrogant bemött kan vara skillnaden mellan att få en sund eller skev Gudsbild. Jag tror att Islams stora problem är profeten Mohammed. När man läser om honom får man intrycket av en instabil person och en makthungrig sexmissbrukare. Det har tyvärr påverkat hela Islams Gudsbild som kan sammanfattas i uttrycket inshalla, om Gud vill. Allah framstår som en nyckfull Gud som ena stunden är barmhärtig och i andra stunden ond.

Hur ska då en kristen ledare vara? Enligt ovanstående text ska han/hon vara generös och gästfri, älska det som är gott, ha ett sunt sinne och kunna kontrollera sig själv, vara rättvis, leva helgat och till sist vara stabil och självbehärskad. Det här målar en bild av en person som går att lita på, någon som ställer upp i alla väder och ett exempel värt att följa. Jag är inte av den åsikten att en kristen ledare måste vara perfekt för då är ju ingen kvalificerad. Däremot tror jag att något av Guds egen karaktär måste skina igenom en människas liv om denne ska vara en andlig ledare och vägleda andra. Jag tror att kristendomens stora styrka är att Jesus Kristus. Evangeliernas bild av Jesus är en person som är ett i ord och handling. Någon som inte ändrar sig och vars exempel är värt att följa. Det ger en sund Gudsbild.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det du skriver är mycket allvarliga ord men det är underbart att veta att den som Gud kallar ger han också den kraft man behöver för att klara uppgiften om man vänder sig till honom hela tiden. Mor Inga

Martin sa...

Absolut! En viktig aspekt när det gäller kristet ledarskap och Gudsbild är att det inte bara finns en stor förebild, utan en mångfald av andliga förebilder i en kristen gemenskap. Då rasar inte människors Gudsbild lika lätt om en av dem skulle falla.